La sfarsitul saptamanii trecute, Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti si Scoala Gimnaziala „Sfantul Apostol Andrei” din Buzau au fost premiate în cadrul Academiei Scolilor din Europa Centrala pentru proiectele “Cu cat mai multi, cu atat mai bine”, respectiv „Razi cu mine, nu de mine”.
Din cele 105 scoli participante la ediţia aces 2013-2014, care a avut ca tema „Eu si ceilalti. Sa descoperim diversitatea din jurul nostru”, juriul internaţional de experţi a premiat cele mai inovatoare cinci proiecte, iar la doua dintre acestea au contribuit si scoli din Romania.
Academia Scolilor din Europa Centrala este una dintre cele mai mari reţele internaţionale de scoli din lume, avand 15 ţari partenere. La editia 2013-2014 a competitiei au participat 22 de scoli din Romania, care au primit finantare pentru a dezvolta proiecte educationale în parteneriat cu alte scoali din regiune.
Dezvoltat în parteneriat cu NOVA International Schools din Skopje, Macedonia, proiectul Colegiului National „Gheorghe Sincai” intitulat “Cu cat mai multi, cu atat mai bine” a pornit de la premisa ca “a încerca sa-i cunosti pe cei din jurul tau poate fi primul pas în a vedea diversitatea ca fiind o oportunitate si nu o amenintare”. În cadrul proiectului elevii celor doua scoli partenere, împreuna cu profesorii lor au pus în scena o piesa de teatru care a ilustrat viata oamenilor din diferite grupuri din comunitate si dificultatile cu care acestia se confrunta. Investigand si analizand stereotipurile legate de oamenii care sunt diferiti fata de ei, elevii au reusit sa scrie un scenariu, sa creeze personajele si sa le interpreteze pe scena, atat la Bucuresti, cat si la Skopje.
Cel de-al doilea proiect castigator din Romania „Razi cu mine, nu de mine” a fost dezvoltat de Scoala Gimnaziala Sfantul Apostol Andrei din Buzau împreuna cu Scoala Osnovna Šola Vransko-Tabor din Vransko, Slovenia. Printr-o serie de activitati în care au implicat persoane marginalizate din comunitate, elevii au reusit sa atraga atentia asupra discriminarii si excluziunii sociale si au propus solutii pentru rezolvarea acestor probleme si promovarea incluziunii sociale. La baza proiectului a stat ideea exprimarii modului de a gandi prin intermediul liricii, al artei si al publicitatii sociale cu scopul promovarii dialogului intercultural. Astfel, elevii au participat la un concurs de poezie pe tema diversitatii, la seminarii publice în care au fost explorate si dezbatute mai multe aspecte ale acestei teme si au creat postere publicitare pentru promovarea incluziunii sociale. Juriul a considerat acest proiect ca fiind o dovada excelenta a faptului ca elevii pot contribui semnificativ la bunastarea semenilor lor atat în scoala, cat si în societate. (A.D.).